Installatie Terrein 14

Plaats
Houten

Opdrachtgever
Gemeente Houten

Ontwerp
2003

Realisatie
2008

Bruto vloeroppervlak
20 m2

Terrein oppervlak
11,4 ha

Bouwkosten
120.000 euro

Een archeologische vindplaats
Aan de zuidrand van de gemeente Houten ligt een archeologische vindplaats. De kavel is 11,4 hectare groot en heeft de status van Rijksmonument. Van de archeologische vondsten en de bewoningsgeschiedenis is in het landschap echter fysiek niets te zien: De ondergrond moet onberoerd blijven om de daarin aanwezige sporen te bewaren voor toekomstig onderzoek.

De gemeente Houten wilde de uniciteit van deze plek onder de aandacht brengen en schreef een ontwerpopdracht uit.

De installatie die JSA hiervoor heeft ontworpen vestigt de aandacht op de in de grond verborgen schatten door een groot pixelbord met de tekst:

"HIER WORDT GEWERKT AAN GESCHIEDENIS; INTUSSEN VERVLIEGT DE TIJD, ONHERROEPELIJK"

Bij het passeren van de installatie doen 6500 speciaal hiervoor ontwikkelde pixels de afbeelding op het bord veranderen  (net als de ansichtkaart die van beeld verandert wanneer deze bewogen wordt). Tekst wordt beeld, en een schim van het oude Romeinse woonhuis dat hier ooit gestaan heeft wordt zichtbaar.

Naast boodschap is de installatie tevens tentoonstellingsruimte. Wie de moeite neemt om de constructie van dichtbij te onderzoeken komt erachter dat deze toegankelijk en opklimbaar is. Een trap in het bouwwerk leidt de bezoeker langs reproducties van eerder gedane opgravingen naar een plateau, dat uitzicht biedt over het terrein en de omgeving.

De installatie is in de categorie ‘beste openbare ruimte ontwerp’ genomineerd voor de Dutch Design Awards 2008.

Fotografie: ARCASA

download pdf